Köpeklerde beslenme alışkanlığını tam olarak sağlayabilmek için onunla ilk tanıştığınız andan itibaren dikkat etmeniz gereklidir. Bu konuda ona yardımcı olabilecek tek varlık sizsiniz, yavru iken ona kazandıracağınız alışkanlıklar, o büyüdüğü zaman sizin ve onun hayatını daha da kolaylaştıracaktır.
Köpekler, 0 ile 12 ay arası yavru (puppy), 1 ile 7 yaş arası yetişkin (adult), 7 yaş ve üzeri yaşlı (senior) olarak yaşca sınıflandırılır. Ayrıca köpeklerimiz boyutlarına görede kendi aralarında minyatür ırk (xsmall breed), küçük ırk (small-mini breed), orta ırk ( medium breed), büyük ırk (large breed) olmak üzere sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırmalar onların beslenmesinde belirleyicidir.
Köpeğiniz hangi yaşta ya da hangi boyutta olursa olsun beslenme ihtiyaçlarını, yaşam şeklini ve şartlarını göz önünde bulundurarak kaliteli, profesyonel mamaları tercih etmelisiniz.
Yavrular günde 4-5 öğün beslenme ihtiyacı duyarlar, yavruların sütten kesilip mama ile beslenmeye geçiş sürecinde ilk beslenmelerinin sizin elinizden olabilir, başlangıçta bir süreliğine yapacağınız bu el ile besleme, sizin onunla aranızda bağın oluşmasına ve kuvvetlenmesine, sizi sahibi olarak benimsemesine ve yemek yemesi sırasında yemeği sahiplenip saldırganlaşmasının önüne geçecektir.
Yavru köpeğinizle mamaya geçiş sürecini tamamladıktan sonra her gün aynı saatlerde mamasını vermeye özen göstermelisiniz. Mamayı köpeğinizin önüne bıraktıktan sonra 20 dakika kadar beklemelisiniz bu süre içerisinde köpeğiniz mamasını yesin ya da yemesin mama kabını ortadan kaldırmalısınız. Bu durumu sürekli tekrar etmelisiniz ki beslenme eğitimini tamamlansın. Beslenme eğitiminin bu şekilde devam etmesi aynı zamanda köpeğinizin tuvalet eğitimine de fayda sağlayacaktır, karnını doyuran köpeğiniz 15-20 dakika sonra tuvaletini yapmak isteyecektir. Bu durumda köpeğinizi tuvaletini yapacağı yere yönlendirerek onun bu eğitimine de yardımcı olabilirsiniz. Bu durumda önemli olan, sizin yaptığınız bu eğitimlerin ve yardımların sürekliliğidir.
Köpeğinizin günlük yiyeceği mama miktarı yaşına, boyutuna, ağırlığına verdiğiniz markaya göre değişiklik gösterebilir, kullandığınız mama paketinin üzerinde günlük olarak vermeniz gereken mama miktarı belirtilmiştir. Ayrıca veteriner hekiminiz birlikte yapacağınız değerlendirmede köpeğinizin bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurarak köpeğinize ne kadar mama vermeniz konusunda size yardımcı olacaktır. Köpeğinizin sağlıklı beslenmesi açısından önerilen bu miktarlara uymanız çok önemlidir. Ancak bu şekilde köpeğinize ne kadar mama verdiğinizi takip edebilirsiniz ve böylece birtakım sağlık, kilo problemlerinin oluşmasını engelleyebilirsiniz.
Köpeğinizi kuru mama ile beslemeye başladıktan sonra dikkat etmeniz gereken en önemli husus önünde mutlaka taze su bulunmasıdır. Çünkü köpeğiniz mamasını tükettikten sonra kuru mama midesindeki suyu çekecektir bu yüzden daha fazla suya ihtiyaç duyacaktır.
Yetişkin köpeğinizi günde iki öğün besleyebilirsiniz ancak bazı köpekler günde iki defa mama yemek istemeyebilirler sizde bu durumu göz önünde bulundurup buna göre bir beslenme uygulayabilirsiniz. Yetişkin köpeğinizde de aynı şekilde mama kabının önünde yalnızca 20 dakika kalmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Köpeğiniz mamasının hepsini tüketmemiş olsa bile mama kabını kaldırıp sonraki öğünde tekrar vermelisiniz.
Köpek sahiplerinin zamansız beslemeleri, mama kabını kaldırmamaları, dışarıdan yiyecek vermeleri onlardaki beslenme eğitimini bozduğu gibi dolaylı olarak da köpeklerdeki temel eğitimi etkileyip davranış bozukluklarına sebep olabilir.
Köpeğinizin mamasını değiştirmek istediğinizde dikkat etmeniz gereken husus ise değişikliği yaparken bu işlemi zamana yayarak kademeli olarak yapmanızdır. Bazen mama değişikliklerinde ishal ya da kabızlık gibi durumlar görülebilir. Köpeğinizde iştahsızlık ile beraber ishal, kusma var ise mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.
Köpeklerinize kesinlikle yedirmemeniz gereken besinleri anlattığımız YouTube izleyebilirsiniz. | Köpeklerinize bu besinleri kesinlikle yedirmeyin – Uzman Veteriner Hekim Akın Kiremitçi