Köpeklerde Alerjik Dermatit

Alerjik Dermatit için köpeklerde çok sık karşımıza çıkan deri hastalıklarından bazılarının genel tanımlaması da diyebiliriz, çünkü alerjiye sebep olan etken bazen bir etken bazen de birden fazla etkenin bir araya gelmesiyle alerjik dermatitler ortaya çıkabilir. Deri kızarmış, ıslak, ödemli, irin akıntısı olabilen ve bazen kötü kokulu bir deri lezyonu görünümündedir. Bölgedeki tüyler hızla dökülür. Köpek bölgeyi yaladıkça veya ısırdıkça enfeksiyon ilerler. Bu lezyonlar aniden çıkar ve çok kısa bir süre içerisinde büyürler.

Daha çok sık ve uzun tüylü köpek ırklarında görülür. Lezyonlar vücudun herhangi bir bölgesinde tek bir lezyon olabildiği gibi birden fazla da olabilir. Mesela sık ve uzun tüylü olan ırklarda (Golden Retriever) en tipik görülme yeri kulak altı bölgesi, kalça üzerinde olabilir.

Yeni doğan kedi ve köpek bakımı ile ilgili merak ettiklerimizi aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Alerjik dermatitler tüy değişim zamanlarında ve tüylerinin ıslak kalma durumlarında, ölü tüylerini atamadıklarında daha sık görülebilir. Pireler, keneler ve diğer deri parazitleri ve diğer deri irritanları kulak ve anal bez enfeksiyonları alerjik dermatitler için hazırlayıcı faktörlerdir.

Alerjik dermatitler genellikle ağrılıdır. Tedaviye başlamadan önce köpeğinizin ağrı çekmemesi için veteriner hekiminiz dermatit lezyonun olduğu bölgeyi temizlemeye başlamadan önce sedatif ya da anestezi uygulamak isteyebilir. Hekiminiz önce o bölgedeki kılları kısaltıp sonra deriyi antiseptik etkiye sahip bir şampuan ya da solüsyon ile temizleyecektir. Hekiminiz enfeksiyonun tedavisi için ve kaşıntının giderilmesi için gerekli ilaç uygulamalarını yapacaktır. Bu tip alerjik dermatitlerde lezyonun travmalardan (yalama, kaşınma, ısırma, sürtme gibi) korunması gereklidir bunun içinde Elizabeth yakalık takmak gereklidir.

Sıcak ve nemli havalarda, banyolardan ve yüzmeden sonra köpeğinizin tüylerini ıslak ve nemli bırakmamaya özen gösteriniz. Bunun için özellikle dikkat etmeniz gereken durumlardan bir tanesi de sabah ya da akşam yürüyüşlerinizden sonra özellikle ıslak çimlerden sonra evinize geldiğinizde köpeğinizin tüylerinin kurutulması gereklidir. Aksi takdirde alerjik dermatitin gelişmesi için bütün koşullar hazır olacaktır.

Yazımızı okuduğunuz için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz..