Yavru Köpek Seçimi ve İlk Günler

Hayatımıza yeni girecek olan bir yavru köpek, bize vereceği karşılıksız sevgi ve sadakattan başka faydalarda sağlayacaktır. Bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmesinin yanı sıra depresyon ve psikolojik problemlerede iyi geldiğini belirtmemizde yarar var. Evimize bir yavruyu almadan önce bilmemiz gerekenler ise şöyledir.

1. Kendimizi tanımak

Bir yavru köpek sahibi olmadan önce kendimizi çok iyi tanımalıyız. Niçin köpek istiyoruz? Hangi amaçla köpek istiyoruz? Hangi ırk köpek istiyoruz? Köpek besleyebilmek için yeterli zamanımız, uygun yerimiz ve bütçemiz var mı? Bütün bu soruların cevabını çok iyi bilmemiz gerekiyor.

2. Nereden alacağız?

Yavru alabileceğiniz birçok seçenek mevcuttur. Bunlardan birincisi ve olması gereken, Hayvan koruma dernekleri ve barınaklardır. Birçok evsiz ve bakıma muhtaç köpek buralarda sizleri beklemektedir. Profesyonel anlamda anne babası belli, sağlıklı köpek üreten köpek üreticileri ya da köpeğini yavrulatmış köpek sahipleri mevcuttur. Köpeğinizi bir üreticiden alacaksanız yavrunun anne ve babasını mutlaka görün. Petshoplardan yine sağlıklı ve güvenilir, veteriner hekim kontrolünde bir yavru köpek edinebilirsiniz.  

3. Evde hazırlık

Sevimli küçük dostumuzu eve getirmeden önce onun kalacağı yerin hazırlanması en öncelikli konudur.  İhtiyaçları olan, yavru köpek maması, mama ve su kabı, boyun tasması, uzatma kayışı, tarama fırçası, çiğneyebileceği oyuncaklar önceden hazırlanmalıdır.

4. Evde tanışma

Köpek yavruları eve geldiklerinde birtakım problemler ile karşılaşmamak ve onları güvende tutmak için birtakım önlemler almanız gerekmektedir. Kırılacak eşyaları, deterjanları ve ilaçları kaldırın, elektrik kablolarını güvenli hale getirin.

5. Yavrunun kalacağı yer

Yavru köpeğiniz günde 15-20 saat uyuma ihtiyacı duyacaktır. Eğer ona ev içerisinde bakacaksanız onun rahat edebileceği bir yatak ayarlamanız gereklidir, bahçede yaşayacak ise bahçenin etrafının güvenlik ve hırsızlık açısından çitlerle çevrili olması gereklidir. Bahçede yaşayacak köpekler için ayrıca onu kötü hava şartlarından koruyabilecek bir kulübesi olmalıdır.

6. Yavrunun beslenmesi

Köpek yavrularının beslenmesinde tercih edeceğimiz mamalar yetişkin köpek mamalarından tamamen farklıdır. Yavru köpekler beslenmeleri için daha fazla protein ve kaloriye ihtiyaç duyarlar. Yavru köpeklerin mama ihtiyaçları ırklarına, ağız ve çene yapılarına göcede farklılık gösterebilir. Kullandığınız mama markasının üzerinde kaç aylık ve kaç kiloluk köpeğinize ne kadar mama kullanacağınız yazmaktadır. Asla unutmamanız gereken köpeğinizi beslerken taze suyun her zaman onların önünde bulunması gerektiğidir. Köpeğinizin beslenmesi konusunda veteriner hekiminizin tavsiyelerini mutlaka dikkate almanız gereklidir.

Kedi ve köpeklerde ilk aşının ne zaman olması gerektiği hakkında bu videoyu izleyebilirsiniz | Kedi ve köpeklerde ilk aşı ne zaman olmalıdır

7. Yavrunun tuvalet eğitimi

Köpekler hakkında bilmeniz gereken temel kurallardan bir taneside onların asla yaşadığı yere tuvaletini yapmak istemedikleridir. Tuvalet eğitiminde dikkat etmeniz gereken yavrunuzu iyi gözlemlemektir. Genellikle yemekten sonra ya da uyandıktan sonra yeri koklamaya ya da etrafında dönmeye başlayarak tuvaletini yapma isteğini belli eder, size düşen tam bu sırada onu kucağınıza alıp tuvaletini yapmasını istediğiniz yere (bir gazete kağıdının üzeri ya da dışarısı olabilir) götürmektir. Tuvaletini yaptığında onu ödüllendirmeyi ihmal etmeyin, tuvalet yapması için hep aynı yeri kullanmaya özen gösterin.

8. Oyun ve eğitim

Yavrunuzun evdeki ilk günlerinde sevgi ve özene ihtiyacı olacağını unutmayın ve ona göre davranın, onun için yeni olan bu ortamı tanıması sürecinde yanınızdan pek ayırmamaya özen gösterin, bir süre sonra alışacaktır. Yavru köpeğinizle zaman buldukça oyun oynamanız gerekmektedir, oyun oynayarak onun enerjisini atmasına yardımcı olursunuz, etrafı daha kolay tanıyacaktır, hepsinden de önemlisi sizin ve yavrunuzun arasındaki bağı kuvvetlendirecektir. Oyun oynarken mümkünse ellerinizi av olarak görmesine izin vermeyin onun seveceği oyuncakları seçmeye dikkat edin. Evinizde çocuğunuz var ise köpeğinizin bir oyuncak olmadığını çocuğunuza anlatın, köpeğiniz ve çocuğunuz birbirlerine alışıncaya kadar çocuğunuzun   güvenliğini ön planda tutun.

9. Veteriner hekim seçimi

Evinizdeki ilk günlerinizi atlattıktan sonra yapmanız gereken, nasıl ki kendi çocuğunuz doğduktan sonra onun için bir doktor araştırmak için etrafınızdaki insanlarla iletişime geçersiniz aynı şekilde köpeğiniz için de aynı yöntemi kullanabilirsiniz, karşınıza çıkan seçenekleri ziyaret ederek düzenlerine, temiz olmalarına iyi kokmalarına dikkat edin, sizi dinlemelerine, sorularınıza iyi cevaplar verilmesine, köpeğinize yaklaşımlarına önem verin hepsinden önemlisi sizin ve küçük dostunuzun aldığı pozitif enerjiyi iyi değerlendirip hekiminize karar verebilirsiniz.

Artık bundan sonra emin ellerdesiniz hekiminiz ile beraber üçlü bir takım oldunuz, aranızdaki bağı zaman daha da kuvvetlendirecektir. Hekiminiz sizi yönlendirerek doğru olana karar vermenize yardımcı olacaktır.

Dilerseniz bu yazımızı YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

Bültenlere Abone Ol


Hakkımızda

Olympos Vet olarak 21 sene önce başladığımız hizmet hayatımıza sevgi ve güven ile devam etmekteyiz.

Çalışma Saatleri

Haftanın 6 günü: 8.00 - 19.00 Pazar günü: 9.00 - 19.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

İletişim

Telefon: 0 (242) 313 00 00Adres: Yeşilbahçe, Metin Kasapoğlu Cd. Sevgi Apt. No:3 D:2, 07160 Muratpaşa/AntalyaYol Tarifi Al